woensdag 15 februari 2012

Dynamic Link Library

De Dynamic Link Library of DLL is een bibliotheek met functies, die door meerdere applicaties gebruikt kunnen worden. De bedoeling van een DLL is dat de bibliotheek maar eenmaal op de harde schijf moet bewaard worden, waardoor schijfruimte bespaard wordt, en dat ze ook maar eenmaal in het geheugen moet geladen worden, terwijl toch meerdere toepassingen ze kunnen gebruiken.

De DLL kan gevonden worden (op Windows) door volgende instructies op te volgen:
  1. Open het 'Start' menu.
  2. Vul 'regedit' in in 'Programma's en bestanden zoeken' en duw op enter.
  3. Volg volgende route: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\KnownDLLs

Ondersteunde Hardware Windows 7

Om na te kijken welke hardware ondersteund wordt door Windows 7, klikt u eerst op de volgende link: Windows 7 Compatibiliteitscentrum, op deze pagina bladert u naar 'Hardware', vervolgens duidt u het pictogram aan waar u meer info over wenst.



vrijdag 10 februari 2012

Partitioneren


Partitioneren is de handeling waarbij men een harde schijf verdeelt in meerdere stukken. Deze delen worden aangeduid als partities, zo kan een harde schijf gebruikt worden alsof ze uit meerdere verschillende schijven zou bestaan. Het Engelse 'partition' vertaald naar het Nederlands is verdeling of afscheiding.

Partitioneren kan handig zijn om delen van een schijf van elkaar af the scheiden. Zo kan men bijvoorbeeld één partitie gebruiken om het OS op te slagen en andere cruciale bestanden, een andere partitie voor alle programma's en nog één voor al je persoonlijke bestanden. Zo vermijd je grotendeels schade op te lopen aan bestanden, ze zullen ze ook beter geordend zijn en beter te vinden zijn.

De partitionering van een harde schijf wordt opgeslagen in een tabel in de eerste sector van de schijf. Deze sector wordt de Master boot record genoemd. De eerste vier beschreven partities worden primaire partities genoemd, het onbeperkt aantal volgende partities worden logische partities genoemd.

Meestal gaat de eerste partitie van de schijf 'C:' worden genoemd, de tweede 'D:', enzovoort.
De letters A en B zijn gereserveerd voor diskettes. Als er achteraf een schijf met een primaire partitie wordt toegevoegd, verschuiven de letters van de partities, en krijgt de nieuwe (tweede, in dit geval) schijf de letter D: toegewezen. Het is mogelijk met NTFS een partitie aan te maken als map in een andere partitie.


Een bekend, Belgisch, programma dat gebruik maakt van partities is Nomadesk. Nomadesk is een toonaangevende leverancier van back-up- en synchronisatie-diensten door gebruik van cloud storage. Bij het installeren van Nomadesk vraagt het programma om eerst zelf een partitie aan te maken en die er dan aan toe te wijzen.

Al de bestanden die op deze partitie worden opgeslagen, worden automatisch upgeload en gesynchroniseerd met een server. Deze bestanden kunnen nadien op andere computers beschikbaar gemaakt worden door ze te linken aan de Nomadesk-account. Zo kunnen belangrijke of onafgewerkte bestanden geback-upt of later afgewerkt worden.

 

Ik persoonlijk gebruik partities om mijn bestanden georganiseerd te houden, zo gebruik ik aparte partities voor mijn programma's en nog één voor mijn bestanden, downloads, enz.

donderdag 9 februari 2012

Virtual Machines

Een virtual machine (vm) is in principe een programma op een computer dat gastheer is voor een compleet geïsoleerd operating system (bv. Windows, Linux, Mac OS X, ...) en dus een computer nabootst, maar dan zonder alle gevaren die dat met zich mee zou kunnen brengen.

Dit wil zeggen dat virtual machines kunnen gebruikt worden om nieuw gemaakte programma's, virussen en zelfs gehele operating systems te testen en bugvrij te maken, zonder de mogelijke gevolgen te moeten dragen op de fysieke computer.

Men kan een echte computer bijna volledig nabootsen door zelf te kiezen hoeveel RAM-geheugen, kloksnelheid, ruimte op de harde schijf, enzovoort worden toegewezen aan het programma, de virtuele computer. Virtual machines zijn dus emulators of simulators.

Er zijn verschillende virtual machines en ook vele verscheidene programma's die er dienst doen als één. Zo zijn er hardwarematige en softwarematige vm's. Hardwarematige vm's doen zich voor als een computer of een deel er van en zijn vooral bedoeld om bepaalde software te testen. Softwarematige vm's zijn er voor bedoeld om programma's te gebruiken, die voor een andere computer of operating system ontwikkeld zijn, zo kan je bijvoorbeeld Windows laten draaien op een Mac en OS-specifieke programma's starten, of andersom. Een bekende en gratis virtual machine is VirtualBox.

Meestal moet men een operating system (OS) installeren wanneer de vm voor de eerste keer opstart, net zoals bij een normale computer. Programma's zoals Sandboxie worden sandboxes genoemd, hun werking is heel gelijkend met die van een vm, maar er moet zelf geen OS worden geïnstalleerd. In een sandbox worden programma's ook op een geïsoleerde plaats gedraaid, waardoor ze belet worden permanente veranderingen te maken aan andere programma's en data op de computer.

Sandboxie


















Ik persoonlijk gebruik soms Sandboxie om bepaalde programma's, zoals Steam, meerdere keren tegelijk te laten draaien. Zo zouden bepaalde activiteiten, die als 'cheating' bestempeld worden, tot uitvoering kunnen gebracht worden.

Links de originele Steam, rechts de Steam die in Sandboxie draait. Er is ingelogd op twee verschillende accounts tegelijk, wat anders niet mogelijk is. Men kan items ruilen tussen de twee accounts. Deze tactiek werd vaak tijdens de Holiday Specials van Steam toegepast om meer 'Holiday Coal' bijeen te krijgen. Ook is het mogelijk om op deze manier, door het spel meerdere malen te starten, in sommige first person shooters gemakkelijk te 'boosten'. Dwz je stats of level op een bepaalde server of game omhoog krijgen door telkens dezelfde persoon, in dit geval jezelf, te vermoorden zonder dat deze persoon verweer biedt.