donderdag 9 februari 2012

Virtual Machines

Een virtual machine (vm) is in principe een programma op een computer dat gastheer is voor een compleet geïsoleerd operating system (bv. Windows, Linux, Mac OS X, ...) en dus een computer nabootst, maar dan zonder alle gevaren die dat met zich mee zou kunnen brengen.

Dit wil zeggen dat virtual machines kunnen gebruikt worden om nieuw gemaakte programma's, virussen en zelfs gehele operating systems te testen en bugvrij te maken, zonder de mogelijke gevolgen te moeten dragen op de fysieke computer.

Men kan een echte computer bijna volledig nabootsen door zelf te kiezen hoeveel RAM-geheugen, kloksnelheid, ruimte op de harde schijf, enzovoort worden toegewezen aan het programma, de virtuele computer. Virtual machines zijn dus emulators of simulators.

Er zijn verschillende virtual machines en ook vele verscheidene programma's die er dienst doen als één. Zo zijn er hardwarematige en softwarematige vm's. Hardwarematige vm's doen zich voor als een computer of een deel er van en zijn vooral bedoeld om bepaalde software te testen. Softwarematige vm's zijn er voor bedoeld om programma's te gebruiken, die voor een andere computer of operating system ontwikkeld zijn, zo kan je bijvoorbeeld Windows laten draaien op een Mac en OS-specifieke programma's starten, of andersom. Een bekende en gratis virtual machine is VirtualBox.

Meestal moet men een operating system (OS) installeren wanneer de vm voor de eerste keer opstart, net zoals bij een normale computer. Programma's zoals Sandboxie worden sandboxes genoemd, hun werking is heel gelijkend met die van een vm, maar er moet zelf geen OS worden geïnstalleerd. In een sandbox worden programma's ook op een geïsoleerde plaats gedraaid, waardoor ze belet worden permanente veranderingen te maken aan andere programma's en data op de computer.

Sandboxie


















Ik persoonlijk gebruik soms Sandboxie om bepaalde programma's, zoals Steam, meerdere keren tegelijk te laten draaien. Zo zouden bepaalde activiteiten, die als 'cheating' bestempeld worden, tot uitvoering kunnen gebracht worden.

Links de originele Steam, rechts de Steam die in Sandboxie draait. Er is ingelogd op twee verschillende accounts tegelijk, wat anders niet mogelijk is. Men kan items ruilen tussen de twee accounts. Deze tactiek werd vaak tijdens de Holiday Specials van Steam toegepast om meer 'Holiday Coal' bijeen te krijgen. Ook is het mogelijk om op deze manier, door het spel meerdere malen te starten, in sommige first person shooters gemakkelijk te 'boosten'. Dwz je stats of level op een bepaalde server of game omhoog krijgen door telkens dezelfde persoon, in dit geval jezelf, te vermoorden zonder dat deze persoon verweer biedt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten