zondag 17 februari 2013

Linux vs Windows Server


In dit bericht zal ik 4 punten bespreken waarom Linux voor een betere serveromgeving zorgt dan Windows. Ik zal het hebben over de stabiliteit, veiligheid, hardware en de kosten.

Stabiliteit
Linux systemen zijn bekend voor hun vermogen om jaren te draaien zonder fouten. Vele Linux gebruikers hebben zelfs nog nooit een crash van hun machine meegemaakt. Dit is zeer handig voor gebruikers van elke aard, maar het is vooral nuttig voor kleine en middelgrote ondernemingen, waar een downtime een catastrofe kan betekenen.

Linux verwerkt het draaien van meerdere processen veel beter dan Windows dat kan. Het is bij Windows ook nodig om regelmatig te herstarten om verschillende configuraties toe te passen. Linux voert de meeste  veranderingen toe zonder behoefte aan een reboot.

Veiligheid
Linux, dat gebasseerd is op Unix, was vanaf het begin zo ontworpen dat enkel de administrator administratieve privileges heeft. Weinig gebruikers en applicaties hebben toegang tot de kernel of elkaar. Dit houdt alles afgescheiden van elkaar en beter beveiligd.

Er zijn ook veel minder virussen en andere soorten malware beschikbaar voor Linux. Kwetsbaarheden worden vaak sneller gevonden en opgelost door zijn legers van ontwikkelaars en gebruikers.

Hardware
Terwijl Windows doorgaans frequente hardware-upgrades moet ondergaan om zijn steeds toenemende eis van resources te onderhouden, blijft Linux flexibel en schaalbaar. Linux loopt voortreffelijk op bijna elke computer, ongeacht processor of architectuur van de machine.

Kosten
De kosten van Linux vallen niet te kloppen, de software is namelijk over het algemeen gratis. Zelfs een enterprise versie met zakelijke support zal goedkoper zijn dan Windows of andere gepatenteerde software.



Bron: http://www.pcworld.com/article/204423/why_linux_beats_windows_for_servers.html

Server Virtualisatie

Wat is Server Virtualisatie?

Server Virtualisatie maakt het mogelijk verschillende operating systemen op slechts één server te laten draaien. Op deze manier wordt beheer en onderhoud van meerdere computersystemen niet meer nodig, en verkleind tot één machine. Zo is er ook een reductie van de kosten. Een efficiëntere infrastructuur ontstaat tegen een lagere prijs. Door meerdere guest-besturingssystemen te laten werken op één computer, heeft die computer extra geheugen nodig en een snellere processor. In de praktijk blijkt echter dat het goedkoper is om één duurdere computer te gebruiken met virtualisatie, dan meerdere goedkopere computers zonder virtualisatie.

In traditionele serveromgevingen is er per server 1 applicatie geinstalleerd. Nu kan men door middel van virtualisatie meerdere applicaties, inclusief de verschillende Operating Systems op 1 fysieke server plaatsen. Daarnaast levert het een enorme besparing van fysieke ruimte.

Een ander voordeel is clustering van fysieke en virtuele servers. Geplande downtime van servers is niet meer voorbehouden buiten werktijd of alleen in het weekend. Onderhoud en back-up kan nu tijdens normale werktijden gedaan worden. Zeer belangrijk is ook de eenvoudige omzet van de fysieke servers naar virtuele servers. Hierdoor kunnen applicaties die op oude hardware zijn geplaatst, gemakkelijk op nieuwe of andere hardware geplaatst worden.




Bronnen:
-http://www.virtualisatielab.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=12&Itemid=5
-http://searchservervirtualization.techtarget.com/definition/server-virtualization