zondag 17 februari 2013

Server Virtualisatie

Wat is Server Virtualisatie?

Server Virtualisatie maakt het mogelijk verschillende operating systemen op slechts één server te laten draaien. Op deze manier wordt beheer en onderhoud van meerdere computersystemen niet meer nodig, en verkleind tot één machine. Zo is er ook een reductie van de kosten. Een efficiëntere infrastructuur ontstaat tegen een lagere prijs. Door meerdere guest-besturingssystemen te laten werken op één computer, heeft die computer extra geheugen nodig en een snellere processor. In de praktijk blijkt echter dat het goedkoper is om één duurdere computer te gebruiken met virtualisatie, dan meerdere goedkopere computers zonder virtualisatie.

In traditionele serveromgevingen is er per server 1 applicatie geinstalleerd. Nu kan men door middel van virtualisatie meerdere applicaties, inclusief de verschillende Operating Systems op 1 fysieke server plaatsen. Daarnaast levert het een enorme besparing van fysieke ruimte.

Een ander voordeel is clustering van fysieke en virtuele servers. Geplande downtime van servers is niet meer voorbehouden buiten werktijd of alleen in het weekend. Onderhoud en back-up kan nu tijdens normale werktijden gedaan worden. Zeer belangrijk is ook de eenvoudige omzet van de fysieke servers naar virtuele servers. Hierdoor kunnen applicaties die op oude hardware zijn geplaatst, gemakkelijk op nieuwe of andere hardware geplaatst worden.




Bronnen:
-http://www.virtualisatielab.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=12&Itemid=5
-http://searchservervirtualization.techtarget.com/definition/server-virtualization

Geen opmerkingen:

Een reactie posten