woensdag 29 mei 2013

Apple I computer verkocht voor $671,000

Vorig weekend is er in Keulen, Duitsland een zeldzame werkende Apple I computer verkocht voor $671,000, wat gelijk staat aan ongeveer €520,000. De prijs voor een Apple I in 1976 was ongeveer €515. Het wordt aangenomen dat deze computer één van de laatste 6 bestaande modellen is die nog werkt. Jobs en Wozniak hebben deze pc nog met de hand gebouwd in Jobs' garage. Er zijn ongeveer 200 stuks gebouwd, waarvan er tot op de dag van vandaag nog maar ongeveer 50 bestaan, de meeste in een slechte staat.

De Apple I had voor die tijd nog degelijke technische specificaties. Met 4KB RAM-geheugen, dat kon uitgebreidt worden tot maximum 65 en een MOS 6502, 1.0 MHz processor was de Apple I een goede pc, en de prijs was toen nog niet overdreven...



Source: http://oldcomputers.net/applei.htmlhttp://edition.cnn.com/2013/05/28/tech/gaming-gadgets/apple-computer-auction/index.html

maandag 27 mei 2013

WiFi signalen: onschadelijk of de dood in golfjes?

Een recent onderzoek door een groepje 15-jarige Deense meisjes heeft uitgewezen dat WiFi signalen misschien toch niet zo onschadelijk zijn als gedacht. Er werd op 2 schaaltjes waterkers getest: 1 schaaltje stond in een normale ruimte waarin geen straling van gsm's of draadloos internet aanwezig was. Het andere werd geplaatst tussen 2 actieve routers. Signalen van routers gelijken sterk op die van een gsm.

Het eerste schaaltje zag er na een week zo uit:













Perfect gezond dus; hoe waterkers er moet uit zien na een week.

Het tweede schaaltje deed het niet zo goed als het eerste:















Dit is duidelijk niet de bedoeling. De 2 schaaltjes kregen, behalve de routers, exact dezelfde behandeling gedurende de week. Veel van de waterkers in het tweede schaaltje is oftewel dood, oftewel gemuteerd. Dit toont mogelijk aan dat straling zoals die van WiFi en ook gsm's, wel degelijk schadelijk kan zijn, niet alleen voor waterkers, maar ook voor het menselijke lichaam en, vooral, de hersenen.


Source: http://abcnews.go.com/blogs/technology/2013/05/can-wifi-signals-stunt-plant-growth/

SSD's voor servers

De afgelopen jaren is RAID altijd de standaard geweest voor dataservers. Nu dat zelfs top tier harde schijven nog maar moeilijk meekunnen met de vooruitgang van processoren, is er een alternatief nodig: de SSD.

De meeste Solid State Drives slagen data op met behulp van van niet-vluchtig geheugen, zoals flash. Kenmerkend aan een SSD is dat er geen bewegende onderdelen worden gebruikt, zoals bij een harde schijf. Hierdoor worden gegevens veel sneller geladen en treden er amper mechanische fouten op.

De toegangstijd voor gegevens op een SSD, waar ze ook op de schijf staan, is ongeveer 0,1 milliseconde. Een harde schijf doet dit niet véél slechter, maar de schrijfkop moet zich wel verplaatsen elke keer het naar data zoekt, dit verschil bouwt zeer snel op.

SSD's zijn de voorbije jaren meer en meer in gebruik genomen door consumenten, maar nog niet zo zeer door bedrijven, en zeker niet voor servers. De prijs per GB voor een SSD ligt namelijk nog wel een stukje hoger dan die voor een HDD, maar de Solid State Drive maakt dit goed door een fantastische prijs/kwaliteit te leveren.

SSD's leveren zeer hoge prestaties bij input/output operaties, en een hele lage latency, of wachttijd, voor transactie-intensieve server en opslagapplicaties. Hierdoor zou het gebruik van SSD's in servers die gebruikt worden voor bijvoorbeeld e-commerce winkels zeer voordelig zijn.

Aangezien SSD's bijzonder snel kunnen werken, is de keuze om over te schakelen van HDD naar SSD niet voordelig voor kleine bedrijven wiens servers niet heel veel worden gebruikt.

Xbox One zal aangedreven worden door 300,000 servers

Bij de onthulling van de Xbox One vorige week, vertelde Marc Whitten dat bij de release van de originele Xbox Live in 2002, het platform werd gevoed door slechts 500 servers. Bij de komst van de Xbox 360 was dit aantal al opgedreven tot 3,000. Op deze moment wordt het platform live gehouden door een spectaculaire 15,000 servers. Maar volgende uitspraak deed het publiek uitbreken in een onverwacht applaus: "Dit jaar zullen we meer dan 300,000 servers online hebben voor Xbox One, met meer rekenkracht dan die van de hele wereld in 1999."

Als deze uitspraak waar blijkt te zijn, wilt dit zeggen dat het hele Xbox One platform ongeveer 180,000,000,000 miljoen berekeningen per seconde (MIPS, million instructions per second) zou moeten aankunnen - en dit is wel degelijk zo. Dit getal is, vanzelfsprekend, belachelijk hoog. Al dit zodat we Call of Duty kunnen spelen...

Rijk worden met Bitcoins?

Wat zijn Bitcoins?
Bitcoin is een digitale munteenheid die wereldwijd kan gebruikt worden. Elke Bitcoin is uniek en ze worden online opgeslagen. Het is veilig en anoniem, niemand weet hoeveel Bitcoins je hebt en niemand behalve jij kan er aan. Wat er nog zo uniek is aan Bitcoins, is dat ze door gebruikers zelf worden gegenereerd. Elke Bitcoin is beveiligd met zijn eigen "hash", die gemaakt wordt door met een bepaald algoritme een blokje data om te zetten in een langere, meer veilige blok data.

Om een Bitcoin te krijgen laat je je computer "minen", dit is 100% legaal, je gaat eigenlijk een Bitcoin "bruteforcen", je gaat elke mogelijke hash proberen om de beveiliging van de Bitcoin te kraken. Om dit snel te kunnen doen heeft je computer een goede processorkracht nodig.

Sommige mensen hebben geïnvesteerd in machines die heel de dag door zitten te minen, zo krijgen ze, met een hele zware machine, misschien elke week 1 bitcoin binnen. Met dat de waarde van de Bitcoin op dit moment (27/05/2013) rond de €100 schommelt, haal je daar al snel geld uit, zou je denken.

Vele economisten beweren dat de Bitcoin een luchtbel is, die op elk moment op het punt staat om te springen. Elke avond kan de vooravond van de crash van Wall Street zijn. De Bitcoin biedt weinig of geen zekerheid. De risico's verbonden aan investeren zijn sowieso al hoog, maar je verwacht nooit een daling in prijs zoals deze:



Wees maar eens een investeerder die een groot aantal Bitcoins koopt op 9 april, en in een kwestie van dagen de waarde ziet dalen met 250%.

Het minen en meteen doorverkopen van Bitcoins kan nog een slim idee zijn, aangezien de machines waarin je hebt geïnvesteerd nog kunnen gebruikt worden voor andere doeleinden. Maar de risico's bij het investeren in Bitcoins zelf zijn mij te hoog.