maandag 27 mei 2013

SSD's voor servers

De afgelopen jaren is RAID altijd de standaard geweest voor dataservers. Nu dat zelfs top tier harde schijven nog maar moeilijk meekunnen met de vooruitgang van processoren, is er een alternatief nodig: de SSD.

De meeste Solid State Drives slagen data op met behulp van van niet-vluchtig geheugen, zoals flash. Kenmerkend aan een SSD is dat er geen bewegende onderdelen worden gebruikt, zoals bij een harde schijf. Hierdoor worden gegevens veel sneller geladen en treden er amper mechanische fouten op.

De toegangstijd voor gegevens op een SSD, waar ze ook op de schijf staan, is ongeveer 0,1 milliseconde. Een harde schijf doet dit niet véél slechter, maar de schrijfkop moet zich wel verplaatsen elke keer het naar data zoekt, dit verschil bouwt zeer snel op.

SSD's zijn de voorbije jaren meer en meer in gebruik genomen door consumenten, maar nog niet zo zeer door bedrijven, en zeker niet voor servers. De prijs per GB voor een SSD ligt namelijk nog wel een stukje hoger dan die voor een HDD, maar de Solid State Drive maakt dit goed door een fantastische prijs/kwaliteit te leveren.

SSD's leveren zeer hoge prestaties bij input/output operaties, en een hele lage latency, of wachttijd, voor transactie-intensieve server en opslagapplicaties. Hierdoor zou het gebruik van SSD's in servers die gebruikt worden voor bijvoorbeeld e-commerce winkels zeer voordelig zijn.

Aangezien SSD's bijzonder snel kunnen werken, is de keuze om over te schakelen van HDD naar SSD niet voordelig voor kleine bedrijven wiens servers niet heel veel worden gebruikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten