maandag 27 mei 2013

Rijk worden met Bitcoins?

Wat zijn Bitcoins?
Bitcoin is een digitale munteenheid die wereldwijd kan gebruikt worden. Elke Bitcoin is uniek en ze worden online opgeslagen. Het is veilig en anoniem, niemand weet hoeveel Bitcoins je hebt en niemand behalve jij kan er aan. Wat er nog zo uniek is aan Bitcoins, is dat ze door gebruikers zelf worden gegenereerd. Elke Bitcoin is beveiligd met zijn eigen "hash", die gemaakt wordt door met een bepaald algoritme een blokje data om te zetten in een langere, meer veilige blok data.

Om een Bitcoin te krijgen laat je je computer "minen", dit is 100% legaal, je gaat eigenlijk een Bitcoin "bruteforcen", je gaat elke mogelijke hash proberen om de beveiliging van de Bitcoin te kraken. Om dit snel te kunnen doen heeft je computer een goede processorkracht nodig.

Sommige mensen hebben geïnvesteerd in machines die heel de dag door zitten te minen, zo krijgen ze, met een hele zware machine, misschien elke week 1 bitcoin binnen. Met dat de waarde van de Bitcoin op dit moment (27/05/2013) rond de €100 schommelt, haal je daar al snel geld uit, zou je denken.

Vele economisten beweren dat de Bitcoin een luchtbel is, die op elk moment op het punt staat om te springen. Elke avond kan de vooravond van de crash van Wall Street zijn. De Bitcoin biedt weinig of geen zekerheid. De risico's verbonden aan investeren zijn sowieso al hoog, maar je verwacht nooit een daling in prijs zoals deze:



Wees maar eens een investeerder die een groot aantal Bitcoins koopt op 9 april, en in een kwestie van dagen de waarde ziet dalen met 250%.

Het minen en meteen doorverkopen van Bitcoins kan nog een slim idee zijn, aangezien de machines waarin je hebt geïnvesteerd nog kunnen gebruikt worden voor andere doeleinden. Maar de risico's bij het investeren in Bitcoins zelf zijn mij te hoog.

1 opmerking: