woensdag 7 november 2012

Windows Server 2012 vs Windows Server 2008 R2

Aangezien de nieuwe versie van Windows Server onlangs is uitgekomen, namelijk de 2012, heb ik gekozen daarover te bloggen. Ik zal hem met de vorige versie vergelijken, Windows Server 2008 R2.


Specificatie
Windows Server 2012
Windows Server 2008 R2
Fysieke CPUs
64
64
Logische processors
wanneer Hyper-V is uitgeschakeld
640
256
Logische processors
wanneer Hyper-V is ingeschakeld
230
64
Random-access memory
TB
TB
Failover cluster nodes
64
16
Multitenant beveiliging en isolatie
de netwerklaag van het datacenter wordt niet volledig geïsoleerd
volledig geïsoleerde netwerklaag van het datacenter
Private LAN
Niet beschikbaar
Wel beschikbaar
DHCP beveiliging
Niet beschikbaar
Wel beschikbaar
Router beveiliging
Niet beschikbaar
Wel beschikbaar
Hyper-V Uitbreidbare Schakel
Niet beschikbaar
Wel beschikbaar
Controle van extensions
Niet beschikbaar
Wel beschikbaar
Meerdere extensies op dezelfde schakelaar
Niet beschikbaar
Wel beschikbaar

Dit is nog maar een korte samenvatting van enkele van de belangrijkste veranderingen in Server 2012. Naast deze veranderingen zijn er nog veel andere uitbreidingen uitgebreidt, op vlak van onder andere beveiliging, administatie, prestaties en diagnostiek.

maandag 21 mei 2012

Netwerktopologie Mengvormen

a)
De mengvorm of hybridetopologie is een mengeling van alle voorgaande netwerken. Concreet, het is een combinatie van bus-, ster-, en ringtopologie.

b)
Voordelen: Het netwerk kan worden aangepast op de wensen en eisen van de gebruiker.
Nadelen: Het is vaak niet heel overzichtelijk.


c)
De mengvorm wordt vaak gebruikt door de verschillende verdelers van internet, zo kan elk deel aangepast worden naargelang welke pakketten de klanten hebben/willen.



Netwerktopologie Ring en Dual Ring

a)
Bij een ringnetwerk zijn de computers met elkaar verbonden, alle netwerkpunten zijn aan weerszijden op een ander punt aangesloten zodat een gesloten lus of ring gevormd wordt. Als een punt in de ring een signaal naar buiten stuurt, zal dat door elk volgend punt in de ring overgenomen en doorgestuurd worden tot het uiteindelijk weer bij de zender terechtkomt, die daarmee weet dat elk punt in de ring het ontvangen heeft. Het voordeel van een ringstructuur is dat hij beschermd is tegen enkelvoudige calamiteiten: bij uitval van één node of bij één kabelbreuk zijn nog steeds alle nodes met elkaar verbonden. De ringstructuur is vergelijkbaar met de busstructuur, maar de uiteinden zijn wel met elkaar verbonden.

b)
Voordelen: Goed te beschermen tegen enkelvoudige calamiteiten en er is een snelle verbinding met weinig bekabeling.
Nadelen:  Er is een lange toegangstijd als er veel computers geconnecteerd zijn, elke computer heeft ook een netwerkkaart met 2 poorten nodig.

c)
In de telecommunicatie worden ringstructuren veel toegepast bij het vormen van transportnetwerken, bijvoorbeeld met SDH.


Netwerktopologie Boom

a)
Een variant op de stertopologie is de boomtopologie, omdat je een soort van boomstructuur krijgt als je de hubs van sterren op elkaar gaat aansluiten. Bij een boomstructuur is er sprake van een bepaalde hiërarchische gelaagdheid in de wijze waarop groepen nodes aan elkaar gekoppeld zijn. Vanuit een subgroep zijn er geen directe verbindingen met nodes die zich in een andere subgroep bevinden. Hoe 'hoger' je in de boom gaat hoe kleiner de hoeveelheid data die moet verwerkt worden, helemaal onderaan zitten de grootste hubs die dan weer veel data moeten verwerken.

b)
Voordelen: De centrale Hub zorgt ervoor dat het signaal versterkt wordt en hierdoor verder kan gestuurd worden tussen apparaten. Het is ook redelijk gemakkelijk om te zetten en installeren, ook kan er een router of switch op het einde aan toegevoegd worden om er andere netwerken aan te connecteren.
Nadelen: Er is veel bekabeling nodig en het volledige netwerk ligt neer als de centrale Hub zou falen.

c) 
De boomtopologie wordt vaak toegepast in bedrijven, veelal om de verschillende werkgroepen van elkaar gescheiden te houden.

Netwerktopologie Maas

a)
Deze topologie wordt bij computers het minst gebruikt. Bij deze vorm heeft namelijk elke computer in het netwerk een verbinding met elke andere computer. Tussen elk tweetal nodes wordt de 'kortste', minst complexe route gebruikt, namelijk een directe punt-punt verbinding.

b)
Voordelen: Tussen elk tweetal nodes wordt de kortste route gebruikt.
Nadelen: Veel bekabeling nodig bij meerdere computers.


c)
Voor gebruik bij telefooncentrales waar grote telecommunicatie-verkeersstromen uit diverse regio's samenkomen en tussen regio's onderling moeten worden doorgesluisd.

Netwerktopologie Ster

a)
Bij computers is het de meest gebruikte topologie op dit moment voor internet. Alle computers worden aangesloten op een centraal punt. Dit centraal punt hoeft niet altijd een computer te zijn. Meestal is dit een switch: een schakelpunt dat mogelijkheden biedt tot het configureren van een netwerk. Hierdoor heeft elke computer maar één netwerkkabel nodig

b)
Voordelen: Snelle verbinding voor veel computers.
Nadelen: Al het verkeer gaat via het centrale punt en er is veel kabel nodig.


c)
Bij telefonienetwerken tussen bijvoorbeeld een regionale telefooncentrale en lokale centrales.

 

Netwerktopologie Bus

a)
Bij een busstructuur zijn alle computers serieel aangesloten op dezelfde kabel. Bij deze topologie communiceren de aangesloten computers met elkaar via een enkele verbinding, de backbone. De uiteinden hiervan zijn niet met elkaar verbonden; ze zijn aangesloten door middel van een terminator.

b)
Voordelen: Eenvoudig te realiseren en meer dan twee computers per netwerk mogelijk.
Nadelen: Verbinding is traag indien er veel computers zijn aangesloten.

c)
Bij Local Area Networks (LAN)

zondag 13 mei 2012

Randapparatuur

USB 3.0

USB 3.0 is de nieuwste variant van USB's en is de opvolger van de USB 2.0, het maakt gebruik van extra pinnetjes die samen snelheden mogelijk maken van 3,2 tot 4 gigabit per second. Hiermee is de USB 3.0 ongeveer tien keer sneller dan de USB 2.0. Buiten snelheid zijn slim energiebeheer en backwards compatability nog grote voordelen van de USB 3.0.


Slim Energiebeheer:
Bij een USB 3.0-verbinding kan 50 procent meer energie worden geleverd (tot 15O mA). Dit betekent niet dat de apparaten altijd van de volle energiecapaciteit worden voorzien - zoals bij USB 2.0 wel het geval is - maar USB 3.0 biedt de mogelijkheid om apparatuur die niet wordt gebruikt in een slaapstand te zetten, waardoor het stroomverbruik sterk daalt.

Backwards Compatability:
Een van de kenmerken van een zorgvuldig ontwikkelde standaard is dat een nieuwe versie niet gelijk oudere versies onbruikbaar maakt. De kabels en aansluitingen die bij de USB 3.0 standaard horen, zijn gebaseerd op het USB 2.0-ontwerp, maar dan met extra contactpinnetjes. USB 2.0 kabels en apparaten blijven daardoor gewoon bruikbaar. USB 3.0 apparatuur kan zelfs probleemloos met 2.0-kabels op USB 2.0-poorten worden aangesloten – alleen zal het dan uiteraard slechts op 2.0-snelheden werken.





USB 2.0: 480 Mbit/s (high speed);
USB 3.0: 4,8 Gbit/s (super speed; 2009)


Eigen Mening:
Ikzelf heb een relatief nieuw Gigabyte moederbord, wat wil zeggen dat ik ook enkele USB 3.0-aansluitingen heb aan de achterkant van mijn desktop. Ik heb ze nog nooit moeten/kunnen gebruiken, maar ik kan me sterk inbeelden dat een veel snellere bestandsoverdracht verschrikkelijk handig kan zijn om onder andere muziek en films op je smartphone of tablet pc's te zetten.

Systeembestanden

SSD

SSD

De nieuwe solid-state drive (SSD) dient als vervanging van de verouderde hard-disk drive (HDD), het gebruikt niet-vluchtig geheugen zoals flash of vluchtig geheugen zoals SDRAM. Het is veel sneller aangezien de schijf niet continu moet ronddraaien en worden gelezen met een laser, zoals bij een HDD. Dankzij het ontbreken van bewegende onderdelen is het veel sneller om toegang te krijgen tot een willekeurig bestand en zullen er veel minder mechanische fouten optreden.

Gegevens kunnen altijd even snel gevonden worden. Dit komt doordat de SSD niet meer afhankelijk is van een roterende schijf of bewegende lees-/schrijfkoppen, die zich eerst nog naar de juiste positie moesten verplaatsen om een bestand te kunnen lezen.


Eigen mening:
SSD's zijn veel sneller dan HDD's, maar natuurlijk ook veel duurder. Tegenwoordig betaal je nog gemakkelijk 100 euro voor een SSD van 80GB. Ik geloof dat ik binnenkort wel een SSD ga kopen, om sneller aan belangrijke bestanden te kunnen, maar hiernaast blijf ik mijn huidige HDD gebruiken, voor het opslagen van al de andere bestanden.

donderdag 3 mei 2012

Accounts

iUsers

Een klein nadeel van de Apple iPad is het ontbreken van de mogelijkheid om verschillende gebruikers aan te maken. Wanneer je de iPad deelt met huisgenoten of familieleden, is het niet mogelijk om voor iedere gebruiker een account in te stellen, en zo de enige te zijn die toegang heeft tot jou persoonlijke bestanden. Hier brengt iUsers verandering in. Het biedt de mogelijkheid om verschillende accounts aan te maken (en deze administrator laten zijn of niet) en zo documenten, scores en browsergeschiedenis privé te houden voor elke gebruiker. Hetzelfde geldt voor muziek en video's. Het is een uitbreiding op het besturingssysteem, dus is op dit moment nog een 'illegale' uitbreiding, de iPad moet dus gejailbreaked worden om het te doen werken. Er wordt wel verwacht dat Apple dit bij één van de volgende iPads gaat implementeren.




Eigen mening
Mijn broer heeft een iPad die ik ook soms gebruik, deze is echter niet gejailbreaked dus ik kon iUsers niet zelf uitproberen. Ik zou het wel een heel handige uitbreiding vinden, als het ook mogelijk zou zijn om muziek 'shared' te kunnen maken. Zo heb je je eigen playlists en daarnaast gedeelde playlists over de hele iPad. Ook is het heel handig dat je niet elke keer bij alles moet afmelden om bijvoorbeeld je Twitter, Facebook, enzovoort te checken.

Schijfbeheer

Fragmentatie in Steam games

Fragmentatie is, simpel gezegd, de verdeling van een bestand of meerdere bestanden over meerdere delen op de harde schijf. Hierdoor kan het ophalen van bestanden vaak erg traag worden. Dit probleem kan echter gemakkelijk verholpen worden door simpelweg om de week je harde schijf te defragmenteren.

Fragmentatie kan niet enkel voor problemen zorgen bij gewone bestanden zoals foto's en video's, maar het kan ook erg lange laadtijden geven bij games. Aangezien het defragmenteren van de volledige harde schijf zeer lang kan duren als men dit niet regelmatig doet, heeft Steam onlangs een optie ingevoerd om individuele spellen te defragmenteren. Als er één spel is dat je wil spelen, maar waar je verschrikkelijk lang moet wachten tussen levels, kun je het gewoon defragmenteren en deze wachttijden zullen drastisch verkort worden.

Eigen mening
Deze optie is zeer handig voor verouderde pc's, zo deed ik dit vaak op mijn oude laptop, om haperingen en lange laadtijden tussen levels tegen te gaan, het was verrassend effectief en duurde ook niet zo lang om te doen. Op mijn huidige pc maakt het niet zo'n groot verschil, een second of twee minder wachten maakt deze optie het niet echt waard om te gebruiken op high-end computers. Het is dus zéér nuttig voor trage computers, maar is niet de moeite waard op nieuwe machines.

woensdag 15 februari 2012

Dynamic Link Library

De Dynamic Link Library of DLL is een bibliotheek met functies, die door meerdere applicaties gebruikt kunnen worden. De bedoeling van een DLL is dat de bibliotheek maar eenmaal op de harde schijf moet bewaard worden, waardoor schijfruimte bespaard wordt, en dat ze ook maar eenmaal in het geheugen moet geladen worden, terwijl toch meerdere toepassingen ze kunnen gebruiken.

De DLL kan gevonden worden (op Windows) door volgende instructies op te volgen:
  1. Open het 'Start' menu.
  2. Vul 'regedit' in in 'Programma's en bestanden zoeken' en duw op enter.
  3. Volg volgende route: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\KnownDLLs

Ondersteunde Hardware Windows 7

Om na te kijken welke hardware ondersteund wordt door Windows 7, klikt u eerst op de volgende link: Windows 7 Compatibiliteitscentrum, op deze pagina bladert u naar 'Hardware', vervolgens duidt u het pictogram aan waar u meer info over wenst.



vrijdag 10 februari 2012

Partitioneren


Partitioneren is de handeling waarbij men een harde schijf verdeelt in meerdere stukken. Deze delen worden aangeduid als partities, zo kan een harde schijf gebruikt worden alsof ze uit meerdere verschillende schijven zou bestaan. Het Engelse 'partition' vertaald naar het Nederlands is verdeling of afscheiding.

Partitioneren kan handig zijn om delen van een schijf van elkaar af the scheiden. Zo kan men bijvoorbeeld één partitie gebruiken om het OS op te slagen en andere cruciale bestanden, een andere partitie voor alle programma's en nog één voor al je persoonlijke bestanden. Zo vermijd je grotendeels schade op te lopen aan bestanden, ze zullen ze ook beter geordend zijn en beter te vinden zijn.

De partitionering van een harde schijf wordt opgeslagen in een tabel in de eerste sector van de schijf. Deze sector wordt de Master boot record genoemd. De eerste vier beschreven partities worden primaire partities genoemd, het onbeperkt aantal volgende partities worden logische partities genoemd.

Meestal gaat de eerste partitie van de schijf 'C:' worden genoemd, de tweede 'D:', enzovoort.
De letters A en B zijn gereserveerd voor diskettes. Als er achteraf een schijf met een primaire partitie wordt toegevoegd, verschuiven de letters van de partities, en krijgt de nieuwe (tweede, in dit geval) schijf de letter D: toegewezen. Het is mogelijk met NTFS een partitie aan te maken als map in een andere partitie.


Een bekend, Belgisch, programma dat gebruik maakt van partities is Nomadesk. Nomadesk is een toonaangevende leverancier van back-up- en synchronisatie-diensten door gebruik van cloud storage. Bij het installeren van Nomadesk vraagt het programma om eerst zelf een partitie aan te maken en die er dan aan toe te wijzen.

Al de bestanden die op deze partitie worden opgeslagen, worden automatisch upgeload en gesynchroniseerd met een server. Deze bestanden kunnen nadien op andere computers beschikbaar gemaakt worden door ze te linken aan de Nomadesk-account. Zo kunnen belangrijke of onafgewerkte bestanden geback-upt of later afgewerkt worden.

 

Ik persoonlijk gebruik partities om mijn bestanden georganiseerd te houden, zo gebruik ik aparte partities voor mijn programma's en nog één voor mijn bestanden, downloads, enz.