zondag 13 mei 2012

Randapparatuur

USB 3.0

USB 3.0 is de nieuwste variant van USB's en is de opvolger van de USB 2.0, het maakt gebruik van extra pinnetjes die samen snelheden mogelijk maken van 3,2 tot 4 gigabit per second. Hiermee is de USB 3.0 ongeveer tien keer sneller dan de USB 2.0. Buiten snelheid zijn slim energiebeheer en backwards compatability nog grote voordelen van de USB 3.0.


Slim Energiebeheer:
Bij een USB 3.0-verbinding kan 50 procent meer energie worden geleverd (tot 15O mA). Dit betekent niet dat de apparaten altijd van de volle energiecapaciteit worden voorzien - zoals bij USB 2.0 wel het geval is - maar USB 3.0 biedt de mogelijkheid om apparatuur die niet wordt gebruikt in een slaapstand te zetten, waardoor het stroomverbruik sterk daalt.

Backwards Compatability:
Een van de kenmerken van een zorgvuldig ontwikkelde standaard is dat een nieuwe versie niet gelijk oudere versies onbruikbaar maakt. De kabels en aansluitingen die bij de USB 3.0 standaard horen, zijn gebaseerd op het USB 2.0-ontwerp, maar dan met extra contactpinnetjes. USB 2.0 kabels en apparaten blijven daardoor gewoon bruikbaar. USB 3.0 apparatuur kan zelfs probleemloos met 2.0-kabels op USB 2.0-poorten worden aangesloten – alleen zal het dan uiteraard slechts op 2.0-snelheden werken.





USB 2.0: 480 Mbit/s (high speed);
USB 3.0: 4,8 Gbit/s (super speed; 2009)


Eigen Mening:
Ikzelf heb een relatief nieuw Gigabyte moederbord, wat wil zeggen dat ik ook enkele USB 3.0-aansluitingen heb aan de achterkant van mijn desktop. Ik heb ze nog nooit moeten/kunnen gebruiken, maar ik kan me sterk inbeelden dat een veel snellere bestandsoverdracht verschrikkelijk handig kan zijn om onder andere muziek en films op je smartphone of tablet pc's te zetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten