donderdag 3 mei 2012

Schijfbeheer

Fragmentatie in Steam games

Fragmentatie is, simpel gezegd, de verdeling van een bestand of meerdere bestanden over meerdere delen op de harde schijf. Hierdoor kan het ophalen van bestanden vaak erg traag worden. Dit probleem kan echter gemakkelijk verholpen worden door simpelweg om de week je harde schijf te defragmenteren.

Fragmentatie kan niet enkel voor problemen zorgen bij gewone bestanden zoals foto's en video's, maar het kan ook erg lange laadtijden geven bij games. Aangezien het defragmenteren van de volledige harde schijf zeer lang kan duren als men dit niet regelmatig doet, heeft Steam onlangs een optie ingevoerd om individuele spellen te defragmenteren. Als er één spel is dat je wil spelen, maar waar je verschrikkelijk lang moet wachten tussen levels, kun je het gewoon defragmenteren en deze wachttijden zullen drastisch verkort worden.

Eigen mening
Deze optie is zeer handig voor verouderde pc's, zo deed ik dit vaak op mijn oude laptop, om haperingen en lange laadtijden tussen levels tegen te gaan, het was verrassend effectief en duurde ook niet zo lang om te doen. Op mijn huidige pc maakt het niet zo'n groot verschil, een second of twee minder wachten maakt deze optie het niet echt waard om te gebruiken op high-end computers. Het is dus zéér nuttig voor trage computers, maar is niet de moeite waard op nieuwe machines.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten